-  -
Tekstgrootte   
PrivaZorg Alblasserwaard e.o. 'Dé Thuiszorg waarbij U zich thuis voelt'

Wanneer hulp bij het huishouden?

Worden de zware taken in de huishouden u teveel? Of merkt u dat het u niet meer zo goed lukt om het huis leefbaar en schoon te houden? De zelfstandige hulp bij het huishouden van PrivaZorg gaan samen met u aan de slag, zodat het huis fris blijft, gewoon omdat u dat zo gewend bent.

Waar vraagt u het aan?
Om voor een vergoeding voor huishoudelijke ondersteuning in aanmerking te komen, heeft u een indicatie van de gemeente nodig. Een WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) consulent komt hiervoor bij u thuis en neemt met u uw persoonlijke situatie door. Dit wordt heel vaak het “keukentafelgesprek”  genoemd. Op basis van dit gesprek wordt een indicatie opgesteld; dit is een plan waarin wordt vastgelegd aan welke hulp u behoefte heeft en wat u zelf nog kunt. U kunt zich hiervoor zelf melden bij het WMO-loket van de gemeente waarin u woont.  Heeft u vrijblijvend advies nodig dan kunt u ons altijd bellen.

Wordt het vergoed?
Als de WMO-consulent een indicatie heeft afgegeven, kan de hulp bij het huishouden worden gestart. Als u nog geen contact met PrivaZorg heeft gehad, dan doet u dat nu. Heeft u al contact gehad met PrivaZorg, dan wordt de huishoudelijke ondersteuning gestart.
Omdat voor u een indicatie is afgegeven, komt de hulp bij de huishoudelijke ondersteuning die u nodig heeft, voor vergoeding in aanmerking vanuit de gemeente – WMO. PrivaZorg zorgt voor de declaratie van de geleverde hulp; de gemeente vergoedt rechtstreeks aan PrivaZorg.

Zijn er kosten voor u als cliënt aan verbonden?
Over de huishoudelijke ondersteuning die u toegekend krijgt, wordt een CAK (Centraal Administratie Kantoor)-bijdrage geheven. Dit is een bijdrage die door de gemeenteoverheid is vastgesteld; de hoogte van deze bijdrage hangt af van uw financiële situatie. Deze bijdrage gaat buiten PrivaZorg om. U kunt voor informatie kijken op www.hetcak.nlof navraag doen bij het WMO loket in uw gemeente.

PrivaZorg Steunpunt
Het PrivaZorg steunpunt is er voor u.
Mocht u nog vragen hebben, staat PrivaZorg Alblasserwaard en Drechtsteden voor u klaar om u daarbij te helpen.

Huishoudelijke Hulp Toelage (HHT)
Het is mogelijk om extra huishoudelijke hulp in te kopen bij de gemeente. 
Voor de gemeenten Dordrecht, Papendrecht, Sliedrecht, Alblasserdam, Hendrik-Ido-Ambacht en Zwijndrecht zijn wij niet gecontracteerd en is het niet mogelijk om bij PrivaZorg A&D extra huishoudelijke hulp in te kopen. Indien men wel gebruik wil maken van HHT kan men op de website van de Drechtsteden HHT aanvragen bij een andere zorgaanbieder. Dit betekent wel dat de HHT niet door u eigen hulp geleverd wordt. Voor inwoners die een indicatie voor huishoudelijke ondersteuning hebben en wonen in de gemeenten die behoren bij Gorinchem, Giessenlanden, Zederik en Molenlanden is er de mogelijkheid om extra huishuidelijke hulp in te kopen boven op hun indicatie.

Wat houdt de regeling in:
U kunt per periode van 4 weken 4 uur extra huishuidelijke hulp inkopen via PrivaZorg A&D, dit is gemiddeld 1 uur per week. U kunt de invulling van deze extra uren afstemmen met PrivaZorg A&D of met u zorgverlener. Het kan bijvoorbeeld gaan om extra huishoudelijk werk dat vanuit de WMO niet wordt gedaan zoals ramen zemen buiten, grote schoonmaak, vriezer ontdooien, kasten extra schoonmaken, extra wassen en strijken, boodschappen doen enz.
U betaald voor deze regeling €7,50 per uur. Het centrale kantoor van PrivaZorg in Amersfoort stuurt u hiervoor een factuur. Voor deze extra ondersteuning betaalt u geen eigen bijdrage via het CAK. De eigen bijdrage wordt alleen geheven op de huishoudelijke ondersteuning via de WMO, niet voor deze extra uren.

Verdere belangrijke informatie: 
Met het inkopen van extra uren huishoudelijke hulp blijft PrivaZorg A&D uw zorgaanbieder voor de WMO huishoudelijke ondersteuning. We streven ernaar dat uw bestaande hulp deze extra uren huishoudelijke hulp voor u gaat doen. Uw contactpersoon bij ons verandert niet, dat blijft de voor u vertrouwde zorgcoördinator. Voor deze extra huishoudelijke hulp ontvangt u van ons een factuur van €7,50 per uur, dit is het deel wat u moet betalen. De gemeente betaalt het resterende deel, dit factureren wij rechtstreeks bij de gemeente.

HHT voor mantelzorgers of inwoners met een beperking zonder maatwerkvoorziening Huishoudelijke Ondersteuning:
Mantelzorgers mogen maximaal 4 uur per periode van 4 weken inkopen voor €10,- per uur. Inwoners met een beperking zonder een maatwerkvoorziening HO/HH kunnen maximaal 8 uur per periode van 4 weken inkopen voor €10,- per uur. De aanvraag moet ingediend worden bij het klantcontactpunt van de gemeente.

 

 

© puntjesopde-i.nl